Viltnaalden

Beschrijving

VILTNAALDEN
Vilten is het proces van het klitten van vezels. Het is een van de oudste vezel ambacht, het dateert voor zover wij weten 6.300 voor Christus. Vilt maken dateert van voor het spinnen, weven of breien, en eeuwenlang heeft deze niet-geweven stof heeft voorzien in de menselijke basisbehoeften, zoals yurts (vilt tenten), tapijten, hoeden en schoenen. Wolvilt heeft het vermogen om te beschermen tegen hitte en te isoleren tegen kou. Het absorbeert en houdt vocht vast en vilt kan worden gesneden zonder rafelen of ontrafelen.

Traditionele vilten methoden vereisen geschikte dierlijke vezels zoals wol of alpaca, bevochtigd met een zeepoplossing, en veel mechanische actie. Oorspronkelijk was het natuurlijke vet van de ruwe vezel voorzien van de nodige smering, maar vandaag moeten we om zeep te gebruiken, omdat we werken met gewassen vezels. Hoewel de moderne manieren om wrijving creëren apparatuur en technieken, zoals noppenfolie, bamboe jaloezieën en wasmachines worden gebruikt om het proces te versnellen, is de basisprincipes van natvilten blijft grotendeels hetzelfde als die beoefend door onze voorouders.
Naaldvilten of Droog Vilten
De vilten naald is uitgevonden voor industrieel gebruik, om het vervilten proces te versterken en uitbreiden en zodat synthetische en plantaardige vezels konden worden gevilt. De eerste naaldgetouw geproduceerd op een commerciële basis kwam van de Bi-waterleidingbedrijf van Leeds, Engeland in ongeveer 1866, maar pas in de late jaren 1950 begon de naald pons industrie uit te breiden met bedrijven die gebruik te maken vezelachtige afval. Naaldvilt non wovens werden voor het eerst gebruikt als verende isolatie in de matras en meubelindustrie en later als auto tapijt. De naaldpons industrie gebruikt in toenemende maat steeds de viltnaald om textuur te geven aan geweven en gebreide stoffen.

David en Eleanor gebruikt Stanwood in de vroege 1980’s een weerhaken naald van een industriële vilten fabriek om naaldvilten ontwikkelen voor handwerk. Zij onderwezen Ayala Talpai, die bleven de techniek promoten. Naaldvilten heeft geleidelijk aan populariteit gewonnen onder ambachtslieden, poppenmakers, beer kunstenaars en hobbyisten.

Terwijl natvilten blijft de aangewezen methode voor ambachtsliden blijft om stevige vilt te creëren en zelfs vellen plat vilt, biedt het naaldvilten biedt een effectief middel voor het vormgeven en verbeteren van vilten oppervlakken en beeldhouwen fijne details. De beveiliging kleurvlakken van vezel versieringen met de vilten naald vermindert het risico van modellen om te bewegen tijdens het natte viltproces. Andere handwerk gebruikt om met de naalld te vilten variëren sterk, met inbegrip van versterking garen, mengen, voegd de stukken samen in plaats van naden te naaien, verdikking van dunne gebieden, en het herstellen van gaten in vervilte weefsels … of gebreide sokken. Wizpick vilten naalden zal u toelaten om nieuwe technieken en ideeën te onderzoeken.
Viltnaald Kenmerken
Vilten naalden zijn gemaakt van carbon staal en zijn ofwel 3 of 3 ½ cm lang. De L-vormige haak past in industriële uitrusting of in ons geval houden het we het einde vast; de scherpe punt aan de andere kant vergemakkelijkt de penetratie. De “werkgebied” (ongeveer eenderde van de naald) typisch driehoekige dwarsdoorsnede met drie randen met een reeks weerhaken gesneden in een of meer van deze randen. Deze weerhaken vangen en bewegen de vezels als de naald herhaaldelijk wordt gestoken in een vezel massa. Het aantal, afstand, diepte en hoek van de weerhaken (en naaldenmeter) bepalen hoe de naald werkt, en dus welke het best wordt gebruikt. Wizpick heeft een uitgebreid wereldwijd erkende kleurcode systeem waarmee handcrafters om de juiste vilten naald kiezen voor elke taak ontwikkeld.

Barb nummer:
Het totale aantal weerhaken per naald beïnvloedt de snelheid van de viltproces; minder weerhaken zorgen voor meer precisie.
Star naalden hebben een groot aantal weerhaken, maar zijn ontworpen om gemakkelijk te penetreren in stevig vilt, snel werkende en resulteert in meer treksterkte
Werkrand:
De meeste vilten naalden zijn driehoekig met drie werkranden, behalve Star naalden die een nieuwe innovatie met vier randen zijn.
U zult merken dat naalden met slechts een of twee werkende randen zal dichter doordringen en vilt gemakkelijker. Een naald waarop de weerhaken zich aan een rand in een rij achter elkaar zullen de vezel betrouwbaar bewegen en kan ook zijdelings worden bewogen, parallel aan het oppervlak van de vilten project.
Weerhaak afstand en vorm:
Naalden waarop de weerhaken gelijkmatige spiraal zitten zal de werkende mes een meer vilt effect over een grotere diepgang bereiken. Om een vlakke vilten oppervlak produceren moet de weerhaken dicht bij de punt van de naald zitten.
Diepere weerhaken en meer weerhaak hoek zal meer vezels te vervoeren, maar is ook agressiever.
Gauge:
De gauge (diameter) van de werkzone voor wol naalden varieert van 32 (grof) tot 42 (super fine). In het algemeen, start uw project met een grovere naald en een fijnere naald voor de afwerking. Kies dikkere naalden om grove vezels te vilten en fijnere naalden bij het werken met fijnere vezels. Wizpick biedt een reeks van 16 verschillende naalden. Zelfs Merino wol zal gemakkelijk plastische details omsluiten. Ook zijde kan met de naald gevilt woredn maar het is een hele uitdaging om de aantrekkelijke eigenschappen van de zijde, met name de glans te behouden.

Elke Wizpick naald is kleur gecodeerd met behulp van de wereldwijd erkende wizpick kleurcode systeem zodat afzonderlijke naalden gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd en hun sterke punten erkend.
Aan de slag
Voordat je het naaldvilten opstart zal je een handvol of meer schone, gekaarde wol en sommige viltnaalden nodig hebben.

Houd de haak vast aan de uiteinde van een naald tussen duim en wijsvinger, prik de werkzone in de vezelmassa zodat alle beweging evenwijdig is aan de lengterichting van de naald. Het plaatsen van de middelste vinger verder naar voren net boven de werkende mes zal de naald stabiliseren en geeft u meer controle in uw werk. Zijwaartse druk of buigen is de voornaamste reden naalden breken. De twee belangrijkste needling technieken zijn:
1. Stekende – waarbij de werkzone van de naald volledig is telkens de naald wordt gestoken in de vezel massa ingetrokken.
2. Jiggling – de naald wordt in de werkzone gestoken in de vezel massa en beweeg op en neer meerdere malen alvorens te worden uitgetrokken.
Jiggling is een efficiënter gebruik van energie en neigt tot sneller vilten, maar creëert ook meer uitgesproken gaten. Krachtige steken vilt en werkt over een grotere diepte en zachte steken maakt kleinere putten en resulteert in een gladder oppervlak. Viltnaalden waarop de weerhaken dicht bij de punt liggen worden beschouwd oppervlak vilters en produceren een gladder, meer gesloten oppervlak op de oppervlakte.

Wij raden u aan om te experimenteren om te zien welke naalden het beste werken voor u in verschillende situaties. Terwijl verschillende naalden zijn ontworpen voor specifieke toepassingen en situaties, is er ook een zekere mate van persoonlijke voorkeur betrokken bij de selectie van de beste naald voor wat je wilt doen. Bijvoorbeeld, sommige mensen liever werken met langere naalden bij het verstevigen of verharden het vilt, terwijl andere mensen de voorkeur aan de kortere. Wizpick viltnaalden zijn zorgvuldig uitgekozen om voor in elke situatie en handwerk nog steeds voor een ieder toereikend.
KEUZE

Deze pagina geeft aan welke naalden geschikt is voor diverse toepassingen op basis van wat vezels die u gebruikt en bij welk stadium van uw project. Wel dient te worden opgemerkt dat er verschillende kenmerken zijn in elk vezeltype, dus bij een keuze is er een mate van persoonlijke voorkeur. Deze informatie is bedoeld als een startpunt. Als de ervaring toeneemt, zal uw vermogen om juiste naalden te kiezen voor elke taak te verbeteren.
ruwe wol
Gebruik voor dikkere en ruwere vezels, wanneer duurzaamheid een belangrijke overweging is. Vlakken zullen meer robuust gemaakt met natuurlijk wol. Kleuren dringt in elkaar en mengt .
medium wol
Gebruiken voor de meeste projecten. Medium wol zal snel reageren en geeft onnauwkeurigheid, zodat u meer tijd voor creativiteit hebben. Deze vezel is een goede keuze voor beginners.
fijne wol
Gebruik voor kleine of kleine projecten, voor een duidelijke definitie van fijne details en voor een fijne afwerking. Harder te werken dan gemiddelde dikte vezels, maar ideaal voor sieraden.
Voorafgaand aan nat vilten
Droog vilten (plat en gebeeldhouwde)
Vlak vilten
Beeldhouwen
Oppervlaktestructurering
Beworteling pop haar.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Viltnaalden” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *